Nooit Alleen

Schoonheid is een groeiend proces

Het verhaal achter ons nummer ‘Nooit Alleen’ heeft een diepgang waar een ieder, jong of oud, vroeg of laat wel mee te maken krijgt: alleen zijn. De oorsprong van ons nummer is het nummer ‘Gloria’ van de Noord Ierse singer-songwriter Van Morrisson. Ons nummer is geen vertaling of het verhaal van Gloria. Het is een tekst die over liefde gaat, maar wel één met een eigen inhoud en vorm.

 

Over het nummer Gloria

De oorsprong van dit nummer ligt in 1963 toen Van Morrisson op achttienjarige leeftijd met zijn toenmalige band de Monarchs een tour door Duitsland maakte en aldaar het nummer schreef. Tijdens de optredens in die tijd werd het nummer vaak uitgerekt tot versies van wel 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de interactie met het publiek. In 1964 werd het nummer als B-kant van de single ‘Baby, please don’t go’ van de band Them van Van Morrisson uitgebracht.

Het makkelijk speelbare drie akkoorden schema en het fantastisch backende refrein Gloooriaaa, zorgde ervoor dat wereldwijd talloze bands dit  nummer in hun live repertoires opnamen. Daardoor is het onontkoombaar een weergaloze rock evergreen geworden.

En ja, zelfs als wij nummer spelen zingen jong en oud nog mee!

 

Waarom ‘Nooit Alleen’?

Het was niet moeilijk voor ons te bedenken hier een heerlijk en écht meezingbaar Nederlandstalig nummer van te maken. Om een vertaling van het nummer en een liefdestekst van een achttienjarige jongen te zingen, dat was op onze leeftijd nu niet het beste idee dachten wij. Dus tijdens één van onze oefenavonden zaten wij hierover te delibereren en kwam het gesprek op geen liefde en alleen zijn. Ik zelf ben op middelbare leeftijd meerdere jaren alleen geweest en de ijzige stiltes en de lange donkere nachten konden mij soms tot waanzin leiden. Ik mag mij nu gelukkig prijzen niet meer alleen te zijn en de titel ‘Nooit Alleen’ is dan ook meer dan een hartenkreet van mij.

 

koppel sterft samen na 62 jaar samen

Het verhaal van Delma and Tom Ledbetter uit Lake Jackson Texas, die na 62 jaar samen zijn, hand in hand stierven in april 2017 kwam bij mij direct boven. Deze gedachte liep als een rode draad door mijn schrijfproces, deze mensen waren ‘Nooit Alleen’.

Na het lezen van het verhaal van de Ledbetter’s werd ik mij echt bewust van hoe mooi het kan zijn om ‘levenslang’ samen te zijn en voor hoe weinig mensen dit eigenlijk weggelegd is. En het lijkt wel of dat steeds minder voorkomt.

Ook ikzelf ben hier niet van verschoond gebleven. Misschien daardoor, nu ik niet zo jong meer ben, dat ik mij hier steeds bewuster van wordt.
Als je hoort dat mensen alleen thuis gestorven zijn en weken, maanden of jaren later gevonden worden, dan kan je jezelf toch hun eenzaamheid niet voorstellen!

 

Wat betekent Nooit Alleen voor Nog effe

Tijdens het schrijven van ‘Nooit Alleen’ realiseerden wij temeer ons dat thuis een plaats in iemands hart is en dat je écht van geluk mag spreken als je het deurtje daar naar toe mag vinden en dat het openstaat voor je. Een huis is maar een huis, maar thuis is veel meer!

Wat is mooi? Wat is lelijk? Het blijft een kwestie van smaak en is vaak maar een verpakking. Echte warmte zie je niet, maar voel je en geeft het gevoel van schoonheid. Schoonheid is een groeiend proces wat nooit stopt. Iedere ontwikkeling in leven heeft schoonheid. Elke rimpel heeft zijn verhaal en iedere grijze haar is geladen met een eigen historie, waar buiten misschien leed ook veel liefde en ervaring in schuil vindt.

Deze liefde en ervaring delen is wat ons samen brengt dus houdt het ‘Nooit Alleen’…..

Discussie